Karotenoidi, kvercetin, omega 3 masne kiseline – Tri čarobna sastojka protiv alergija

Ponukana vlastitim iskustvom koje me već godinama vjerno prati u ovo doba godine razmišljam što još mogu učiniti kako bih si olakšala period alergije na pelud Pelinolisnog limundžika ili kako ju svi dobro poznajemo – Ambroziju.

Peludna hunjavica može se ublažiti brigom o prehrani

Prije svega treba znati da je ova biljka u Europu stigla s američkog kontinenta nakon, 2. svjetskog rata, zajedno sa sjemenom kukuruza. Obzirom da je u našoj domovini kukuruz jedna od vodećih kultura kad se govori o poljoprivrednoj proizvodnji jasno je da se Ambrozija vrlo lako rasprostranila u nekoliko desetaka godina na cijeli kontinentalni dio Hrvatske.

Pelud ambrozije sadrži jedan od najjačih alergena koji kod čovjeka može prouzročiti alergiju. Alergijska reakcija nastaje kada imunološki sustav ne radi pravilno i pretjerano reagira na vanjske podražaje koji su kod normalnog funkcioniranja imunološkog sustava potpuno bezopasni. U slučaju reakcije imunološkog sustava na alergen peludi Ambrozije u tijelu se počinju stvarati antitijela pod imenom imunogolobulin E (IgE) čije stvaranje rezultira otpuštanjem histamina u krvotok koji pomaže leukocitima u borbi protiv stranih tijela u organizmu.

Histamin – uzrok neugodnih simptoma alergije

Vrlo jednostavno, uslijed povećanog lučenja histamina, koji zapravo pomaže našem organizmu da se bori protiv alergena koji su nepozvano ušli u naš krvotok, u isto vrijeme izaziva simptome poput crvenila očiju, suzenja, začepljenog nosa, kihanja, kašlja, nadraženog grla, glavobolja, umora, otežanog disanja, promjena na koži i probavi.

Alergije se mogu javiti kod bilo koga, neovisno o dobi ili spolu. Također mogu ugroziti život kod osoba koje pate od bolesti respiratornog sustava. Ipak, ukoliko se otkriju na vrijeme mogu se držati pod kontrolom i umanjiti simptome koji nam zapravo zadaju velike poteškoće pri obavljanju svakodnevnih obaveza.

Nutrijenti koji mogu ublažiti simptome alergija su karotenoidi, kvercetin i omega 3 masne kiseline.

Karotenoidi

Marelice i breskve su dobar izvor karoteonida

Simptomi alergija mogu se značajno ublažiti konzumacijom karotenoida (vrsta antioksidansa), a odlični izvor su marelice, dinje, mrkve, breskve i zeleno lisnato povrće poput brokule i špinata.

Kvercetin

Grožđe i borovnice su dobar izvor kvercetina, bioflavonoida koji pomaže u borbi proitv alergije

Kvercetin smanjuje razinu histamina koji uzrokuje svrab, kihanje, suzne oči i začepljen nos, a može se pronaći u crvenom luku, jabukama, bobičastom voću, kupusnjačama, raznim sjemenke, zelenom čaj i crnom vinu.

Omega 3 masne kiseline

Orašasti plodovi su bogati izvor omega 3 masnih kiselina

Svakodnevni unos omega 3 masnih kiselina će značajno smanjiti simptome alergija jer imaju protuupalno djelovanje. Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su plava riba poput tune, srdele, skuše i inćuna te losos i haringa. Orašasti plodovi su također dobar izvor omega 3 masnih kiselina.

Raznovrsna prehrana bi prije svega trebala biti na vrhu popisa temeljnih odrednica prilikom odabira prehrambenih navika. Međutim, ponekad to nije jedini i glavni odgovor na pitanje kako posložiti prehranu, a da se čovjek dobro osjeća. Ukoliko je riječ o sezonskoj alergiji potrebno je posvetiti više pažnje na određene vrste namirnice koje mogu pomoći u olakšavanju i sprječavanju neželjenih alergijskih simptoma u doba godine kada se oni pojavljuju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: