Kava i željezo

Željezo je jedan od najvažnijih minerala koji je neophodan svakom organizmu za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela.. Kava nakon jela smanjuje apsorpciju željeza u organizmu.

Željezo kao mineral za snagu srca

Osnovna funkcija željeza je da kao dio molekule koja se naziva hemoglobin veže na sebe kisik koji se onda raznosi krvotokom po cijelom tijelu.  Metaboličkim procesima taj kisik se oslobađa u stanicama i na taj način omogućuje organizmu osnovni element za preživljavanje – kisik.

Manjak hemoglobina naziva se anemijom i uzrokovan je nedovoljnim unosom željeza u organizam. Glavni i prvi simptomi nedostatka željeza su pojava umora, pospanost, slabost, smanjenja koncentracija.

Umor, slabost, vrtoglavicu, bol u prsima i glavobolju možemo preduhitriti unosom hrane bogate željezom
Umor, slabost, vrtoglavicu, bol u prsima i glavobolju možemo preduhitriti unosom hrane bogate željezom

Kako se željezo unosi prije svega hranom, važno je znati koje su namirnice bogate ovim mineralom.

To su uglavnom namirnice tamno zelene boje, poput brokule, kelja, blitve, špinata, zatim grahorice poput graha, slanutka, te većina orašastih plodova, naravno meso i jaja.

Važno je napomenuti da je za bolju iskoristivost željeza u organizmu potrebno unjeti i vitamin C kojega najviše ima u voću i to u šipku, brusnici, crnom ribizu te naravno naranči i limunu.

Osim nedovoljnog unosa željeza u organizam, smanjenu koncentraciju ovoga minerala može uzrokovati i učestalo ispijanje kave neposredno nakon obroka. Polifenolni spojevi koji se nalaze u kavi utječu na smanjenu apsorpciju željeza, te na taj način mogu biti jedan od uzročnika pojave anemije.

Bez umora uz željezo

Pospanost i umor koji su ujedno i prvi pokazatelji premale količine željeza u organizmu, ujedno su i među prvim poticajima da posegnemo za šalicom kave. U ovom slučaju nikako neposredno nakon obroka. Ostavite organizam barem sat vremena da odradi svoj dio metabolizma, ukoliko je potrebno i ako ste u mogućnosti odmorite organizam, a tek nakon odmora popijte kavu.

Na taj način ćete biti sigurni da, ukoliko se i borite sa anemijom, kava nije uzrok.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: