Stres i Cink – neizbježni suputnici svakog od nas

Stres je neizbježan suputnik svakog od nas. Ne postoji osoba koja se može u potpunosti obraniti od svakog stresnog trenutka. Dio koji je važan kad razmišljamo o tome je način na koji se mi nosimo sa trenucima koji nam donose stresne situacije i što činimo kako bi sami sebi olakšali trenutke koje proživljavamo pod utjecajem stresa.

Što uzrokuje stres?

Bilo kakva iznenadna situacija može uzrokovati stres. Čak i neke planirane i unaprijed predvidljive situacije mogu uzrokovati određenu količinu stresa, a kamoli nešto što nismo očekivali ili što je zastrašujuće. Naše tijelo reagira na stres lučeći nekoliko hormona, a onaj koji nam donosi onu nesigurnost,  unutarnji nemir, tjeskobu, nesanicu, anksioznost… to je kortizol. Kora nadbubrežne žlijezde će ga izlučiti svaki put kad neki vanjski utjecaj iz okoline poremeti fiziološku ravnotežu našeg organizma koja je nužna da bi organizam normalno i pravilno funkcionirao – homeostazu. Kortizol sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina kao upozorenje i aktivacija obrambenog mehanizma.

Cink je čuvar zdravlja

Stres ne možemo izbjeći, ali možemo kontrolirati našu reakciju na njega, ili čak ublažiti njegov utjecaj na naš organizam. Ukoliko se oslonimo na prehranu, jedan od načina je da povećamo unos minerala čija je dobro poznata uloga u održavanju zdravlja imunološkog sustava i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.  To je Cink (Zn).

On štiti od UV zračenja, pospješuje zacjeljivanje rana, doprinosi imunološkim i neuropsihijatrijskim funkcijama te smanjuje relativni rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti

Osim što će nam pomoći prilikom proživljavanja stresnih razdoblja, cink će povoljno djelovati i na imunološki sustav i to kao snažan antioksidant koji doprinosi smanjenju utjecaja slobodnih radikala (djelovanje UV zračenja, vjetra, hrane…) na kožu. Djelovanje cinka očituje se poticanjem stvaranja novih stanica kože. Cink smanjuje staničnu ozljedu uslijed oksidativnog oštećenja te je ključna komponenta antioksidativne obrambene mreže koja štiti membrane stanica od oksidacije.

Nedostatak Zn u prehrani  uzrokuje povećanu osjetljivost na oksidativno oštećenje u membranama nekih tkiva, što upućuje na to da povećani oksidativni stres može biti mala, ali značajna komponenta promjena koje se uočavaju kod nedostatka Zn u prehrani.

Cink za okus

Zanimljivo je da je cink važan za osjet okusa. On je sastavni dio proteina koji u tijelu sudjeluje u raspoznavanju okusa. Zbog poveznice između cinka i osjeta okusa, oslabljeni osjet okusa i mirisa čest su simptom nedostatka ovog minerala. Danas, kada je jedan od glavnih simptoma bolesti uzrokovane virusom COVID-19 ovo je važno istaknuti.

Najbogatiji izvori cinka su u moru

Iz hrane ćemo ovaj mineral najbolje iskoristiti ukoliko unosimo dovoljne količine crvenog mesa (teleća jetrica, janjetina, govedina, svinjetina) i mesa peradi.  te u manjoj mjeri mlijeko i mliječne proizvode. Iako ćemo cinka najviše pronaći u kamenicama i morskim plodovima (rakovi, jastog, školjke) dobar izvor cinka su jaja, orašasti plodovi (indijski oraščići, kikiriki, bademi, lješnjaci ) i kakao.

Vlaknasto povrće i voće je također dobar izvor cinka, međutim njegova iskoristivost iz ovih vrsta namirnica nije velika, obzirom da vlakna i fitati ometaju njegovu apsorpciju.

Simptomi stresa, a ponekad i kronične promjene nastaju zbog tjelesnih funkcija koje se mijenjaju u stanjima stresa. Stres nam uvijek nosi novo iskustvo i reakcija na to novo iskustvo ne treba uvijek biti negativna. Stres može djelovati i drugačije na organizam, pozitivno, izazvati bolju prilagodbu i potaknuti nas da organiziramo svoje živote na drugačije „normalno“ i da prihvatimo promjene i novi način života.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: