Doručak – prilika za zdravlje

Doručak je prilika da svatko pojede obrok s hranom bogatom hranjivim sastojcima i tako doprinese pravilnoj prehrani i vlastitom zdravlju. Većina ljudi koji doručkuju potvrdit će osjećaj ugode i zadovoljstva nakon doručka i u isto vrijeme neće spomenuti osjećaj slabosti i umora.

Ako bi usporedili tri glavna obroka, doručak, ručak i večeru, smatram da je doručak najvažniji. Nekoliko je razloga koji mogu potvrditi moje mišljenje, a u isto vrijeme i naučiti ponešto o doručku i pokušati ga redovito i svakodnevno pojesti. Mnogo je znanstvenika već proučavalo ovaj obrok, i mnogo je različitih studija o tome kako i u kojoj mjeri doručak doprinosi zdravlju i pravilnim prehrambenim navikama. Najvažnije je naglasiti da je zaključak uvijek isti, a to je da je redovita konzumacija doručka povezana s manjim rizikom od prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, kao i pojave metaboličkih poremećaja poput hipertenzije, dislipidemije, dijabetesa i ateroskleroze, te poboljšanom sposobnošću učenja, odnosno pamćenja.

Doručak je najvažniji obrok u danu
Doručak je najvažniji obrok u danu

Život suvremenog čovjeka dosta se razlikuje od života kakav su živjeli naši preci prije nekoliko desetaka ili stotinu godina. Između ostalog danas čovjek obično započinje dan ranojutarnjim ustajanjem kako bi na vrijeme stigao u školu ili na posao. Nema preveliku potrebu za doručkom, jer od trenutka kad ustane iz kreveta opterećen je mislima o svim zadacima koje taj dan treba obaviti, a sam put do tih zadataka je vrlo ubrzan i stresan. Konačno, organizam je prilagođen tempu u kojem nema vremena za doručak, a time nesvjesno isključuje dragocjenu dobrobit koju mu doručak može omogućiti. Preskakanje doručka postaje sve češće i predstavlja važnu promjenu od nekadašnjih prehrambenih navika.

Doručak će nas zasititi

Zanimljivo je spomenuti da postoje znanstveni dokazi kako redovito konzumiranje doručka može poboljšati osjećaj sitosti zbog kojeg onda tijekom dana osoba smanjuje ukupnu količinu kalorija konzumiranih tijekom dana, a posebno može ograničiti konzumaciju kalorijskih grickalica tijekom dana. Jutarnji obrok osigurava veći unos vitamina i minerala i manji unos masti i kolesterola dok odsutnost ovog obroka može onemogućiti povećanje razine glukoze u krvi iz koje organizam primarno dobiva energiju potrebnu za jutarnje i daljnje aktivnosti tijekom dana. Jednako tako, odsutnost doručka u prehrani pogoduje mogućem nedostatku kalcija, jer ovaj obrok obično sadrži najveću dnevnu koncentraciju mlijeka i mliječnih proizvoda koji su izvori kalcija.

Važnost doručka za djecu i adolescente

Djeca i adolescenti su najugroženija skupina za koju je jako važno da je doručak dio njihove svakodnevne prehrane. Za njih je, osim zbog zdravlja i usađivanja pravilnih prehrambenih navika, doručak važan, jer učenici koji redovito doručkuju imaju bolji školski uspjeh. Stoga je opravdana važnost postojanja doručka u školama i stvarna potreba za poticanjem konzumacije ovog obroka kod djece i adolescenata.

Učinimo doručak najzanimljivijim obrokom
Učinimo doručak najzanimljivijim obrokom

Obično su razlozi za preskakanje doručka nedostatak vremena, nedostatak osjećaja gladi u to doba dana ili želja za dijetom radi mršavljenja. Vjeruje se da nedostatak poticaja za stvaranjem prehrambene navike koja uključuje konzumaciju doručka također utječe na propuštanje ovog obroka od strane djece. Zato je važno stalno educirati i potaknuti djecu i adolescente da ovaj obrok konzumiraju na zdraviji način, nastojeći stvoriti dobre navike za život odraslih.

Što pojesti za doručak

Nutritivno kompletan doručak bi bio obrok koji se sastoji od namirnica koje u sebi sadrže energetski bogatu i raznovrsnu hranu. Važno je da u doručak budu uključene i namirnice koje su bogate kalcijem, obzirom da je taj obrok kroz dan najzastupljeniji ovim mineralom koji nam je prijeko potreban za normalno funkcioniranje organizma. Nepotpuni doručak, s druge strane, je obrok s bilo kojom drugom hranom koja ne uključuje kombinacije predstavljene sa standardnim ili cjelovitim mogućnostima.

Preporuka za kvalitetan doručak je da se sastoji od cjelovitih žitarica, koje su izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala i koje utječu na smanjenje udjela ukupnih masti, smanjenje razine kolesterola u serumu i glikemijski indeks, povećanu potrošnju vlakana te unos magnezija i vitamina E u organizam.

Svakodnevni doručak doprinosi zdravlju
Svakodnevni doručak doprinosi zdravlju

Osobe koje redovito (više od tri dana u tjednu) jedu doručak sa cjelovitim žitaricama imaju udio ukupnih masti, zasićenih masti i kolesterola niži od onih koji preskaču doručak. Također imaju veći udio vlakana, kalcija, željeza, cinka i najviše vitamina A, B, C i E.

Nadalje, doručak bi trebao sadržavati mliječne namirnice, svježe voće ili prirodni voćni sok.

Osim cjelovitih žitarica i mlijeka, odnosno mliječnih proizvoda i voća u doručak treba uključiti i druge vrste namirnica, poput onih koje su bogate proteinima (jaja, šunka …) ili onih koje mogu pomoći ovom obroku da bude ukusniji (orašasti plodovi, med, maslinovo ulje, rajčica…). Ne zanemarujući prehrambeni profil proizvoda, uvođenje hrane iz različitih skupina pomaže postizanju raznolikosti doručka, stoga je jedan od glavnih kriterija za postizanje kvalitete doručka upravo koliko je različitih skupina hrane uvršteno u ovaj obrok.

Vrijeme utrošeno na pripremu doručka vrijedi

Vjerujem da će se svi složiti da bez obzira koliko truda i vremena ulažemo u svakodnevno obavljanje svih aktivnosti, vrijeme koje ćemo utrošiti na pripremanje i konzumaciju doručka može samo doprinijeti zdravlju našeg organizma i pomoći nam da sve što slijedi u tom danu bude ugodnije i lakše za odraditi. Uvođenje i redovita konzumacija doručka dokazano se povezuje sa zdravim načinom života.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: